Nieuws

Even voorstellen… Een interview met hoofdscheidsrechter Ron Dijkhuizen

Over iets meer dan twee weken staat de Rotterdam Taekwon-Do Cup – Voorjaarseditie voor de deur. Tijd om kennis te maken met onze hoofdscheidsrechter Sabum Ron Dijkhuizen. Lees in het interview met Ron hoe hij tegen het vak van scheidsrechter aankijkt.

Wie ben je en hoe lang en waar beoefen jij Taekwon-Do?
Ik ben Ron Dijkhuizen, 5de Dan en Taekwon-Do leraar. In 1978 ben ik begonnen met WTF Taekwondo na 6 jaar overgestapt naar ITF Taekwon-Do, dit omdat een vriend mij overhaalde om dit te beoefenen. In 1986 heb ik mijn eigen school opgericht: CHOI-YONG, waar ik nog steeds train en lesgeef.

Waarom wilde jij scheidsrechter worden en wanneer zette jij jouw eerste stapjes als scheidsrechter?
Op de eerste plaats omdat ik het leuk vond, maar ook omdat het belangrijk was voor onze school. Ook wilde ik mijzelf daar verder in verdiepen. In 1997 heb ik mijn D-licentie gehaald en nu jaren later ben ik internationaal hoofdscheidsrechter (A-licentie).

Wat vind jij het leukste aan scheidsen?
Het wedstrijdelement, maar vooral alles op een sportieve en respect volle manier te laten verlopen.

Wat zijn jouw hoogtepunten als scheidsrechter?
Als commissielid zitting te krijgen bij de bond – wat ook gebeurde – en hier scheidsrechters op te mogen leiden, dit doe ik nu al 20 jaar. Daarnaast diverse keren op wereld- en Europese kampioenschappen als scheidsrechter mogen fungeren, o.a. in Barcelona, Rome en Boedapest. Ook het volgen van diverse seminars voor scheidsrechters in Spanje, Engeland en Duitsland staan hoog op mijn lijstje.

Wat heb jij door de jaren heen zien veranderen op het gebied van scheidsrechters?
Ik heb vooral de regels zien veranderen, soms ten goede – maar soms ook niet. Dit komt vooral door de vele (internationale) Taekwon-Do organisaties die verschillende regels hanteren.

Hoe denk je dat het scheidsen er in de toekomst uit gaat zien?
Ik hoop dat er nog meer respect en waardering zal komen voor de scheidsrechters. Daarnaast hoop ik dat de verschillende organisaties meer tot elkaar zullen komen, wat uiteindelijk alleen maar ten goede zal komen voor onze mooie sport.

Wat typeert volgens jou een goede scheidsrechter?
Uitstraling, onafhankelijk en sportief zijn en het tijdig nemen van de juiste beslissing. Daarnaast is het voor een matscheidsrechter belangrijk dat hij ten alle tijden zijn hoekscheidsrechters blijft steunen.

Hoe vind je het om hoofdscheidsrechter te zijn bij de Rotterdam Taekwon-Do Cup?
Allereerst vind ik het een eer dat ik gevraagd ben, omdat ik als geen ander weet hoe je een toernooi moet organiseren en moet leiden als hoofdscheidsrechter. Zelf heb ik namelijk 19 jaar de Open Haaglanden mogen organiseren. Ook vind ik het leuk om mijn kennis en ervaring door te mogen geven aan de jongere generatie zoals Marcel en Samantha, zij zijn uiteindelijk de toekomst.

Wil jij de deelnemers, coaches, scheidsrechters en toeschouwers nog iets meegeven voor de Rotterdam Taekwon-Do Cup?
Het allerbelangrijkste is vooral genieten en plezier hebben van de wedstrijden, dit geldt voor iedereen. Taekwon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.